loader
loader
Proteser | Gebiss og løstenner | Slemdal Tannlegesenter
Bestill Time
Fyll ut skjemaet – så tar vi kontakt om kort tid.
Navn*
Epost*
Mobil*
Melding:

Proteser

Proteser er det man tidligere kalte gebiss eller løstenner. Proteser tas ut av munnen for daglig renhold. De lages i samarbeid med tanntekniker. Det kreves flere besøk for blant annet avtrykk, voksutforming, prøving og tilpasning.

Det finnes flere typer proteser:
1. Partiell protese/ delprotese
2. Immediatprotese
3. Helprotese
4. Dekkprotese

Partiell protese / delprotese
Denne erstatter deler av tannrekken og festes til gjenstående tenner med et støpt rammeverk i metall (vitallium). Protesen dekker bare deler av kjevekammen og ganen. Protesen påvirker ikke smaksopplevelsen nevneverdig. Den lages i kombinasjon med broer for å gjenoppbygge tannrekker med redusert antall tenner.

Immediatprotese
Dette er en overgangsprotese som man får når resttannsettet ikke kan reddes, og tennene må trekkes. Den lages på forhånd før tennene fjernes og settes inn umiddelbart etterpå. På denne måten slipper man å gå uten tenner i ukevis slik man gjorde i”gamle dager”. Kjevekammen kan endre seg mye den første tiden etter trekking. Protesen vil da sitte dårlig fast, og den må enten erstattes av en ny protese eller immediatprotesen må rebaseres. Det betyr at det må tas nytt avtrykk og protesen”etterfylles” hos tekniker. Pasienten må da gå en dag uten protesen mens den omarbeides. Rebaseringer kan også gjøres på gamle proteser for å få dem til å sitte bedre fast.

Helprotese
Dette er en protese som lages på en tannløs kjevekam. Den dekker kjevekammen og også ganen i overkjeven. Protesen sitter fast ved at musklene holder den på plass. I overkjeven blir det også et slags vakuum under protesen (fungerer som en sugekopp). Proteser som sitter løst og sklir frem og tilbake, avflater og ødelegger kjevekammen raskt. Det gir redusert mulighet for å feste protesen. Hvis protesen er løs, men ellers er OK, bør den rebaseres - (se over).
Helproteser gir pasienter en redusert smaksopplevelse.

Dekkprotese
For pasienter som har en eller flere gode røtter igjen, kan denne typen protese lages. Den ser ut som, og lages som en helprotese. På de gjenstående røttene lages det gullkapper. Disse er med på å bevare kjevekammen samt hjelpe til å feste protesen. Røttene kan eventuelt trekkes etter hvert uten at protesen mister funksjonen. Ofte vil en slik løsning være god for å få en myk overgang til helprotese.

Dekkproteser kan også lages i kombinasjon med implantater med patentfester. Disse festene hjelper til med å holde protesen på plass