loader
loader
Kroner og broer | Tannbehandling | Slemdal Tannlegesenter
Bestill Time
Fyll ut skjemaet – så tar vi kontakt om kort tid.
Navn*
Epost*
Mobil*
Melding:

Kroner


Tannteknikerframstilt krone er en tannerstatning som lages når tannen ikke lenger kan repareres med fylling, dvs. at det er for lite frisk tannsubstans igjen. Kroner ser meget naturtro ut og har lang levetid.
De lages ved at tannlegen preparerer (former) restene av tannen. Det tas avtrykk og farge velges ut fra farge på nabotennene. Arbeidet sendes til tanntekniker som fremstiller kronen på modeller som er tilnærmet identiske med forholdene i munnen. I mellomtiden går pasienten med en midlertidig krone som beskytter tannen. Kronen prøves så på pasienten, og den blir deretter sementert utenpå den preparerte tannen med en sterk sement. På tenner som er rotfylt eller som har dype brister, vil det være gunstig å lage kroner som omslutter tannen for å forhindre at tannen brekker.


Det finnes ulike kronetyper:


1. Helkeramiske kroner – porselenskroner uten metall, men med en tannfarget indre kjerne. Brukes der estetikk er spesielt viktig og der tyggetrykk og slitasje er moderat.

2. Metallkeramiske kroner – kroner som har en støpt indre gullkjerne med påbrent porselen på utsiden. Det blir ikke synlig gull. Disse har god styrke og estetikk. Kan brukes på alle tenner.

3. Gullkroner – lages i gult gull. De er meget slitesterke og brukes oftest innerst i munnen hvor de ikke synes. De lages sjelden

Broer


Broer er sammenhengende kroner av metall og porselen som skal erstatte en eller flere tapte tenner i en tannbue. De må festes på egne tenner, og blir sittende fastsementert i munnen. Broer fremstilles på samme måte som kroner i samarbeid med tanntekniker. Det blir ikke synlig metall.

Broer kan også lages i kombinasjon med delproteser. Det brukes da trykknappfester for å unngå synlige bøyler på protesen.

I samarbeid med reguleringstannlege og tannkjøttspesialist kan det ved tannvandringer være aktuelt å flytte tennene med regulering. Brobehandling vil da være en måte å holde tennene permanent på plass etter reguleringen.

Ved periodontitt (tannløsning som følge av tannkjøttsykdom) får tenner redusert benfeste og økt bevegelighet. En broløsning (sammenhengende kroner) kan være en hjelp til å støtte og stabilisere tennene. Ved å redusere bevegeligheten, bevares tennene lenger. Man kan få noe støtte fra Helfo til brobehandling som er en del av en tannkjøttsbehandling.