loader
loader
Hjelp mot tannlegeskrekk | Slemdal Tannlegesenter
Bestill Time
Fyll ut skjemaet – så tar vi kontakt om kort tid.
Navn*
Epost*
Mobil*
Melding:

Tannlegeskrekk

Odontofobi

Tannlegeskrekk eller odontofobi er relativt utbredt og undersøkelser viser at 5-10% av voksne i Norge ikke går regelmessig til tannlegen på grunn av angst. I verste fall vil tannlegeskrekken være så kraftig at man unngår tannbehandling i sin helhet selv om man har smerter, sliter med dårlig utseende eller ikke klarer å spise normalt.

Mange som lider av tannlegeskrekk har opplevd negativ erfaring hos tannlegen og særlig som barn. De vanligste årsakene er smerte og/eller opplevd tap av kontroll over situasjon.
Noen som lider av tannlegeskrekk har aldri selv opplevd noe negativt hos tannlegen, men har likevel alltid vært redde. Dette kan komme av nære relasjoner i oppveksten som har lidd av tannlegeskrekk.
Enkelte har også tannlegeskrekk som en del av en mer komplisert angstlidelse.
Det finnes altså mange grader av tannlegeskrekk, men det som er felles er at det finnes tiltak som hjelper.

Vi har fokus på trygghet, tillit og forståelse

Det hjelper om du som pasient på en kontrollert og rolig måte får hjelp til å utsette deg for de situasjonene som du frykter. Vi kan dele tannbehandlingen opp i flere økter eller trappetrinn hvor vi går videre ettersom man behersker del for del av behandlingen. Det som er sentralt er at du som pasient opplever kontroll og mestring! Målet er at du skal kunne mestre vanlig tannbehandling, og klare å gå til regelmessig undersøkelse for å forebygge og behandle tilstander tidlig slik at det ikke blir mer alvorlig.

Det vanskeligste er som oftest det å ta steget og oppsøke tannlege, og ikke minst det å holde avtalen og møte opp til timen. Det kan hjelpe å få støtte fra noen man stoler på og gjerne avtale å gå sammen.

Ved kraftig tannlegeskrekk

Om du lider av kraftig tannlegeskrekk kan det kan også være aktuelt å benytte beroligende middel første gangen du kommer til oss, men vi har som målsetting at du skal oppleve mestring og få mulighet til å klare å gjennomføre vanlig undersøkelse og behandling uten behov for dette i fremtiden.
Det er også viktig for oss at du som pasient trives og føler deg trygg hos oss.

Si ifra til tannlegen at du har odontofobi

Gi beskjed på forhånd om du lider av tannlegeskrekk, og husk at du selv bestemmer hva som skal gjøres. Har du kraftig tannlegeskrekk kan det være fornuftig å bruke første økt til samtale, og kanskje enkel puss og rens.
Ta gjerne med egen musikk som får deg til å slappe av, eller som kan stenge lyder ute.
Hold lav terskel for å gi beskjed om du trenger pauser underveis, eller om det er noe som er ubehagelig eller vondt. Vi har stort fokus på at du skal oppleve god behandling, med minst mulig ubehag og fravær av smerte.

Ellers er det viktig å ha fokus på god munnhygiene med grundig renhold. Et sunt og godt kosthold tar bedre vare på tennene. Etter hvert som du behersker situasjonen bedre og føler deg trygg, så kan det være lurt å gå til kontroll oftere for å få forebyggende behandling og unngå større behandlingsbehov i fremtiden.