loader
Bestill Time
Fyll ut skjemaet – så tar vi kontakt om kort tid.
Navn*
Epost*
Mobil*
Melding:

Periodontitt (Pyrea)

Hos en del mennesker vil tannkjøttsbetennelsen hvis den får stå ubehandlet videreutvikles. Bindevevsfibrene i tannkjøttet brytes ned slik at lommen mellom tann og tannkjøtt blir dypere og tannens feste reduseres. Immunreaksjonen på bakteriene i området fører til tap av benfeste rundt tannen. Dette kan i verste fall lede til at tannen løsner. Pasienten har periodontitt.

Det er vanskelig å oppdage periodontitt selv. At tenner flytter seg eller løsner kan være et tegn på periodontitt, men som oftest merker du ingenting og du må til tannlegen for å få stilt en diagnose.
Arv har stor betydning for om du har anlegg for å utvikle sykdommen. Dessuten viser forskning at det er klar sammenheng mellom røyking og periodontitt, så røykeslutt er vesentlig. Nyere forskning viser også sammenheng mellom periodontitt og hjerte-karsykdommer.

Både i forebyggelse og behandling av periodontitt er egeninnsats i form av daglig renhold (og røykekutt!) det aller viktigste. Etter at periodontittdiagnosen er stilt, er det i dag store muligheter mht. behandling slik at man får kontroll over sykdommen. Den grunnleggende behandlingen er grundig profesjonell rengjøring av tennenes rotoverflater. Det kan være nødvendig med et operativt inngrep for å rense grundig i dype tannkjøttslommer. Det kan gis antibiotika i forbindelse med behandlingen. I enkelte tilfeller, der forholdene ligger til rette for det, kan vi med regenerative metoder få bygget opp tapt ben rundt tannroten.
Periodontitt er en kronisk sykdom. Det betyr at det er viktig med oppfølgende kontroller i lang tid etter at selve behandlingen er avsluttet.

Tannkjøttbetennelse (Gingivitt)

Hvis du ikke gjør tennene grundig rene hver dag, vil bakteriebelegget (plakket) langs tannkjøttskanten føre til at det utvikler seg en gingivitt. Tannkjøttet blir oftest rødt og litt hovent. Det blør lett ved bruk av tannstikker eller tanntråd og eventuelt også ved tannpuss. Plakket langs tannkjøttskanten kan forkalkes og bli til tannstein som igjen samler enda mer plakk på grunn av sin ru overflate. Hvis plakk og tannstein fjernes går betennelsen tilbake og tannkjøttet blir friskt igjen. Det myke plakket kan du fjerne selv, men tannstein må fjernes av tannlege/tannpleier.

En del av behandlingskostnadene blir refundert gjennom Helfo.